Fenomena gempa bumi telah berlaku sejak ribuan tahun dahulu lagi, namun akhir-akhir ini kekerapan berlakunya gempa bumi ini menggambarkan betapa sudah tuanya bumi yang kita diami ini.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kejadian gempa bumi di negara jiran berskala 7.6 skala richter berlaku pada 30 September 2009 berhampiran Kota Padang, Sumatera Barat, Indonesia yang kemudiannya disusuli gempa bumi kedua sebesar 6.2 pada skala Richter sehingga mengakibatkan 1,115 kematian, 1,214 cedera parah dan 1,688 cedera ringan.

Walaupun gegarannya turut dirasai di beberapa tempat di semenanjung Malaysia, namun sudah menjadi kebiasaan kita sentiasa beranggapan bahawa bencana yang mengenai orang lain, mungkin tidak akan mengenai kita.

"Hakikatnya, berdasarkan rekod dari 2000 hingga Mei 2009, sebanyak 69 kali gempa bumi dilaporkan berlaku di Malaysia iaitu masing-masing 31 kali di Semenanjung dan Sabah, manakala tujuh lagi di Sarawak.

Bagi kes gempa bumi di luar Malaysia dan gegarannya dirasai di sini ialah sebanyak 35 kes iaitu 31 kali di Semenanjung dan empat kali di Sabah. Bagaimanapun, Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) berpendapat, secara relatifnya, Semenanjung adalah stabil dari segi seismotektonik.

Menurut rekod sejarah juga pernah berlaku di Ranau, Sabah pada 1991,
gempa bumi bermagnitud 5.1 skala Richter merosakkan struktur bangunan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kundasang. Punca kerosakan dikenal pasti akibat gempa bumi kerana kedudukan sekolah itu terletak di atas zon Garis Sesar Mensaban."
- Berita Harian(18/11/09)

Allah S.W.T telah mengingatkan kita akan sebuah gempa bumi yang maha dahsyat yang akan berlaku sebagai kemuncak kepada gempa-gempa yang semakin kerap akhir-akhir ini juga sebagai penutup kepada kehidupan dunia yang fana ini:

Surah Al-Zalzalah (THE EARTHQUAKE)- Gempa bumi

Ayat 1
Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya,
(When the Earth is shaken to her (utmost) convulsion,)


Ayat 2
Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya,
(And the Earth throws up her burdens (from within),)
Ayat 3
Dan berkatalah manusia (dengan perasaan gerun); "Apa yang sudah terjadi kepada bumi?"
(And man cries (distressed): `What is the matter with her?')Apakah punca semakin kerapnya berlaku gempa bumi ini? adakah faktor bumi itu sudah tua dan semakin tidak stabil? Apakah penjelasan saintifik bagi fenomena ini? Allah S.W.T telah menjelaskan di dalam Al-Quran bahawa kerosakan yang berlaku di muka bumi ini adalah dengan sebab tangan-tangan manusia sendiri yang merosakkannya sedangkan kita sudah menggalas amanah sebagai khalifah menjaga seisi bumi ini dan timbulnya bencana-bencana alam ini adalah kerana Allah ingin menunjukkan akibat dan balasan hasil kerja kerosakan manusia itu sendiri supaya kita menginsafinya sepertimana firmannya dalam surah Ar-ruum:

Ayat 41
Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).
(Mischief has appeared on land and sea because of (the meed) that the hands of men have earned, that ((Allah)) may give them a taste of some of their deeds: in order that they may turn back (from Evil).)Tanah runtuh di Bukit AntarabangsaKesan tanah runtuh di Bukit AntarabangsaMaha Hebat Allah S.W.T yang telah menciptakan langit dan bumi dengan fungsi yang tersendiri, bahkan Allah menciptakan gunung-ganang dan bukit bukau sebagai pasak bumi yang memegang kuat bumi ini supaya lebih stabil dan kukuh. Allah berfirman dalam surah Luqman:

Ayat 10
Ia menciptakan langit dengan tidak bertiang sebagaimana yang kamu melihatnya; dan Ia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya supaya bumi itu tidak menghayun-hayunkan kamu; dan Ia biakkan padanya berbagai jenis binatang. Dan Kami menurunkan hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan di bumi berbagai jenis tanaman yang memberi banyak manfaat.
(He created the heavens without any pillars that ye can see; He set on the earth mountains standing firm lest it should shake with you; and He scattered through it beasts of all kinds. We send down rain from the sky and produce on the earth every kind of noble creature, in pairs.)


Allah turut berfirman dalam surah An-Nazi'at ayat 32:


Ayat 32
Dan gunung-ganang pula dikukuhkan letaknya (di bumi, sebagai pancang pasak yang menetapnya);
(
And the mountains hath He firmly fixed)


Maha Suci Allah S.W.T yang telah menjadikan gunung-ganang dan bukit-bukau sebagai pendulum yang menyerap hayunan atau goncangan kesan dari gempa bumi yang berlaku, dan gunung-ganang ini bertindak ibarat pancang besi yang ditanam dalam-dalam bagi mengukuhkan binaan sebuah bangunan. Gunung-ganang yang terpasak ke dalam bumi sehingga ke garisan-garisan sesar gempa bumi bertindak secara natural dengan menyerap hayunan lalu merendahkan frekuensi gegaran yang berlaku.


Pendulum

Teori pendulum ini telah digunapakai oleh ramai jurutera pembinaan bangunan tinggi bagi menyerap hayunan dan gegaran yang berlaku dalam sesebuah bangunan pencakar langit. Antara yang termasyhur ialah bangunan Taipei 101 yang menggantung sebuah bola pendulum di tengah-tengah puncak bangunan tersebut bagi menyerap hayunan sekiranya berlaku gempa bumi atau gegaran akibat tiupan angin taufan.

Pendulum dalam bangunan Taipei 101


Bola pendulum gergasi dalam bangunan Taipei 101

Namun amat malang sekali bagi manusia yang pandai memanipulasi teknologi ini tetapi dalam masa yang sama telah melenyapkan sebilangan besar pendulum gergasi bagi menyerap hayunan yang berlaku dalam bumi iaitulah gunung-ganang dan bukit-bukau. Hari demi hari, gunung-ganang dan bukit-bukau ditarah dan dipotong bagi mendapatkan hasil mineralnya, atau untuk tujuan pembangunan kawasan baru, kawasan perumahan elit, pembalakan dan sebagainya.


Kerosakan dari tangan-tangan manusia


Pembinaan di lereng bukit mengakibatkan tanah runtuh

Maka tidak hairanlah akhir-akhir ini, semakin kerap berlakunya gegaran gempa bumi dan semakin tidak berdaya bumi untuk menyerap gegaran tersebut serta meneutralkannya kembali. Bahkan tidak mustahil negara yang tidak berada dalam garis sesar gunung berapi dan gempa bumi seperti Malaysia pun boleh menerima nasib yang sama seperti Padang sekiranya gunung dan bukit bukau kita terus di tarah dan di runtuhkan. (nauzubillahi min zaalik).

Terimalah akibat dari perbuatan kita sendiri yang merosakkan bumi ciptaan Allah dan sedar tak sedar kita semua sedang menuju kehancuran total menjelang hari kiamat nanti sebagai kemuncak hasil kerosakan yang telah kita lakukan ke atas muka bumi.


Poster filem 2012

Filem box-office 2012 yang sedang hangat di pawagam kini turut menggambarkan kemusnahan bumi akibat kombinasi bencana alam termasuk super gempa bumi. Namun tidak sepatutnya kita mempercayai filem tersebut sebagai gambaran sebenar berlakunya kiamat kerana turut digambarkan ada di antara mereka yang terselamat dari bencana tersebut dan cuba membina kehidupan dan meneruskan survival kewujudan manusia, sedangkan menurut Al-Quran, apabila berlakunya kiamat, tiada masa lagi untuk menyelamatkan orang lain, bahkan semua manusia sibuk menyelamatkan diri masing-masing dan pastinya tiada seorang pun yang terselamat.

“(Itulah) Hari (yang) manusia (jadi) seperti kelkatu yang terbang berkeliaran. Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar (dipanah) berterbangan.”

(Al-Qaari’ah : 4-5)


"Bagi seorang yang beriman pencarian tentang bila berlakunya hari kiamat adalah merupakan kerja sia-sia, malah ia boleh membawa kepada kesesatan akidah. Justeru apabila Nabi s.a.w ditanya oleh Jibril a.s tentang bila berlakunya kiamat, Baginda menjawab: “Yang bertanya lebih tahu dari yang ditanya. Kerana baginda s.a.w hanya dimaklumkan tentang tanda-tandanya sahaja”. Tarikh berlakunya kiamat hanya menjadi rahsia Allah yang Maha Mengetahui dan Maha Berkuasa." -ohislam.com

Gambaran bala bencana besar ini juga menurut mereka, diambil dari kalendar puak Maya, sedangkan Al-Quran telah menjelaskan kejadian Kiamat ini dengan lebih jelas dan berulang kali. Juga sudah menjadi kebiasaan pihak barat membikin filem yang menggambarkan mereka boleh selamat dari apa jua perkara hatta melawan kekuasaan Tuhan. Poster yang menggambarkan planet-planet ibarat pendulum yang berlaga turut menggambarkan tangan makhluk asing yang mencetuskannya, sekali lagi mahu menafikan fenomena bencana ini adalah dari hakikat kekuasan Allah.

Antara poster filem 2012

Walaupun begitu, adalah baik sekiranya dengan melihat keadaan kehancuran bumi dari filem ini membuatkan kita berasa insaf dan ingat bahawa suatu masa nanti pasti juga bumi akan musnah dan tiada siapa di dalam dunia ini yang akan terselamat. Alangkah baiknya jika filem ini dapat dikaitkan dengan surah Az-Zalzalah, At-takwir, Al-insyiqaq dan banyak lagi surah dari Al-Quran, bukannya kalendar ramalan puak Maya. Pastinya seluruh dunia akan menyedari bahawa "We were warned" yang menjadi tagline filem tersebut bukanlah amaran dari ramalan kalendar Maya tersebut namun Amaran dari pencipta Dunia ini iaitu Allah yang Maha Kuasa. Apakan daya, filem sehebat ini bukan dihasilkan oleh umat Islam.

Walaupun Al-Quran dan sunnah sendiri tidak pernah menyatakan secara spesifik tarikh berlakunya kiamat namun wajib ke atas kita mempercayai bahawa kiamat pasti terjadi dan pastinya hari demi hari dunia semakin hampir dengan kemusnahannya yang total.

Bumi menangis


Kalau di zaman Nabi kita lebih 1400 tahun dulu dalam peristiwa Isra' dan Mikraj sudah digambarkan bumi ini ibarat si tua berbongkok tiga, maka hari ini mungkin bumi yang sudah berusia 4.6 billion tahun (menurut kajian sains) sudah pasti menjadi si tua yang nazak dan menunggu saat kematiannya.
|
4 Responses
 1. yana Says:

  salam...mintak kebenaran abg amin untuk pastekan artikel ni dlm blog sy...bnyk pengajarannya...terima kasih akan nasihat dan peringatan tersebut...;)


 2. salam. saya pun. minta kebenaran utk paste artikel ini. syukron...


 3. iniAmin Says:

  Silakan... sebarkan perkara yang baik, insya Allah...


 4. Al Quds Travel Welcome You :-

  "FIESTA ALQUDS TRAVEL FAIR"
  Date : 10,11,12 December 2009
  Time : 10.30 am - 10.00 pm
  Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
  Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
  Tel No : 609-747 9999

  Diskaun hebat untuk semua
  pakej pelancongan!!!


Blog Widget by LinkWithin