Semarakkan lagu nasyid

Oleh Ridzuan Abdul Rahman
mohamadridzuan@hmetro.com.my

SEKITAR 1996 hingga 2000, irama nasyid mencapai kemuncak membanggakan. Raihan, Rabbani, Hijjaz, Saujana dan In-Team antara yang tidak asing di bibir peminat. Bagaimanapun, selepas era emas itu sehingga kini, nasyid seakan-akan dipinggirkan daripada arus perdana sedangkan kelompok peminatnya masih ramai.

Menyedari hakikat perlu menjenamakan semula lagu nasyid dan bercorak dakwah, Nasyeed Edutainment Publishing Sdn Bhd yang lebih dikenali dengan Nasyeed.Com akan menganjurkan Anugerah Nasyeed.Com yang akan berlangsung pada 13 dan 14 April 2012 ini. Acara yang julung kali diadakan ini berlangsung di Dewan Muktamar Pusat Islam, Kuala Lumpur pada jam 8.30 malam.

Pengarah Eksekutif Nasyeed.Com, Mohd Khairulnizam Zainol berkata, sebelum ini mereka sudah mewujudkan program carta lagu nasyid selama hampir dua tahun. Bagaimanapun, hanya pada Julai tahun lalu, barulah ia dikenali dengan nama Carta Nasyeed.Com.

“Semua aktiviti ini berlangsung di laman sosial facebook tanpa membabitkan rangkaian komunikasi lain. Bagaimanapun, ia mendapat sambutan menggalakkan daripada penggiat nasyid sendiri dan peminat hingga mencatat jumlah 1.2 juta pengikut. Sekarang kami ambil inisiatif bagi mencari mana hala tuju sebenarnya lagu nasyid dan rancang mengadakan acara ini.


“Niat kami bukan untuk bersaing dengan mana-mana anugerah tetapi kami berasakan perlu ada sesuatu untuk menghargai penggiat nasyid. Sebagai karyawan nasyid, kami gunakan apa yang kami ada kerana bertujuan nak mengiktiraf hasil karya penggiat nasyid di Malaysia. Kami berasa bertanggungjawab untuk memartabatkan kembali nasyid kerana orang kata genre ini sudah malap.


“Pandangan ini salah kerana hakikatnya 30 album nasyid dihasilkan pada tahun lalu. Justeru, kami sangat mengharapkan sokongan semua pihak termasuk media untuk menyemarakkan lagi majlis anugerah yang bakal diadakan,” katanya pada sidang media yang berlangsung di Kelana Green Restaurant, Kelana Jaya pada Selasa lalu.

Tambahnya, niat asal mereka menerbitkan Carta Nasyeed.Com hanyalah bertujuan untuk menguji pasaran. Bagaimanapun, dengan sambutan positif daripada pelbagai pihak termasuk syarikat rakaman, ia bertukar menjadi besar sehingga terhasilnya Anugerah Nasyeed.Com. Malah mereka sudah menerima penyertaan lebih daripada 20 kumpulan nasyid untuk terbabit dengan majlis ini.

Ketua Pegawai Operasi dan Pengasas Nasyeed.Com, Muhamad Razin Che Mud menjelaskan, mekanisme pertandingan dibuat menerusi pencalonan lagu daripada artis, syarikat rakaman mahupun peminat. Lagu-lagu ini akan dibahagikan kepada beberapa kategori berbeza dan perlu ada muzik video untuk dimuat naik dalam facebook dan YouTube sebagai tontonan.

“Dari sini, lagu-lagu ini akan diundi setiap minggu oleh peminat bagi menentukan kedudukan lagu yang popular. Kategori berbeza yang ditetapkan ialah Anugerah Nasyeed Sirah, Anugerah Nasyeed Cinta, Anugerah Nasyeed Amar, Anugerah Nasyeed Selawat, Anugerah Nasyeed Perjuangan dan Anugerah Nasyeed Munajat yang semuanya akan dinilai berdasarkan undi popular.

Anugerah Susunan Muzik Terbaik, Anugerah Klip Video Terbaik, Anugerah Vokal Terbaik, Anugerah Lirik Terbaik, Anugerah Lagu Terbaik, Anugerah Juara Carta Nasyeed.Com dan Anugerah Khalifah Nasyeed akan dinilai sepenuhnya barisan juri profesional yang dipilih.

“Setakat ini, kaedah undian masih menggunakan Facebook sepenuhnya dan mungkin pada final nanti kami akan menggunakan kaedah tertentu. Mungkin juga trend undian akan dibuka kepada mekanisme lain. Kami membuka sepenuhnya lagu-lagu dan karya kepada semua peng–giat seni dan semua golongan untuk menyertai anugerah ini," katanya.


Sumber: http://www.hmetro.com.my/articles/Semarakkanlagunasyid/Article/

Labels: |
0 Responses
Blog Widget by LinkWithin