Assalamualaikum..
Actually ana around the world in two hours tu di Taman Tamadun Islam, dekat Masjid Kristal Kuala Terengganu. Kami singgah sekejap di situ on the way kami ke Kelantan utk menghadiri jemputan kenduri kahwin... Ada empat kenduri semuanya yang kami perlu hadiri di Kelantan; 1.Sepupu zaujah ana, 2.Musaza KTI, 3. Faiz roommate di UIA dulu dan 4. Busyairi juga sahabat sewaktu di UIA dulu

Kenduri Busyairi dan Isterinya

Kenduri Faiz dan Isterinya

Kenduri Musaza dan Isteri

Kenduri Anisah dan suaminya


Alhamdulillah, niat ana nak memenuhi undangan pengantin-pengantin baru ni terlaksana juga apabila ana dapat menghadiri keempat2 kenduri ni bersama keluarga. Walaupun keadaan trafik di Kelantan sangat sesak sebab cuti sekolah dan terlalu banyak be'woh (kenduri) yang di adakan dalam cuti sekolah ni. Ana difahamkan, sepupu zaujah yang bernikah hari Jumaat tersebut adalah pasangan ketiga dari 11 pasangan yang perlu dinikahkan jurunikah tersebut pada hari itu. Di sesetengah simpang ada sehingga 10 tanda arah ke kenduri kahwin, namun ana dan family cuba juga mencari-cari arah ke rumah pengantin-pangantin baru ni... Tahniah kami ucapkan kepada semua pengantin baru, semoga bahagia dunia dan akhirat...

Perjalanan kami kali ini agak jauh dan memenatkan sebab kami pergi dan balik ke Kelantan melalui jalan pantai (terengganu) sebab perlu mengambil keluarga kakak ipar ana di Kuantan.
Alhamdulillah Allah beri juga kekuatan utk meneruskan perjalanan dan kami singgah di Kuala Terengganu untuk berehat-rehat sambil bersiar-siar di Taman Tamadun Islam dan Solat Zohor di Masjid Kristal.

Walaupun pada awalnya ana agak prejudis juga dengan projek Masjid dan Taman Tamadun Islam ni, seperti kebanyakan orang lain yang menentang pembinaannya, tapi setelah ana pergi sendiri, bagi ana Taman Tamadun Islam adalah satu taman yang bagus, mendidik, dan konsepnya patut di ketengahkan. Cuma ada beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki pihak pengurusan Taman tersebut. Replika-replika Masjid-masjid dan binaan Islamnya sangat cantik dan unik kerana saiznya yang kecil dan juga terdapat auditorium-auditorium yang menayangkan penerangan-penerangan tentang sejarah binaan-binaan tersebut.

Masjid Kristal sendiri merupakan satu binaan yang sangat cantik, mungkin kesilapannya dari segi kos yang tinggi, tetapi masjid tersebut tidak perlu dipersalahkan walaupun kita tidak suka dengan orang yang membinanya. Masjid tetap masjid, tempat ibadah, di dalamnya didirikan solat, dialunkan bacaan Al-Quran bahkan ada sekumpulan pelajar tahfiz di dalamnya.

Berjalan dalam Taman Tamadun Islam mengingatkan ana sewaktu ke Taman Tema Disneyland di Hong Kong tempohari. Betapa orang kafir, yahudi bersungguh-sungguh menghasilkan sesuatu perkara dalam apa segi pun dengan kualiti terbaik, kebersihan dan perincian yang begitu teliti. Sedangkan sikap ini yang sepatutnya di amalkan umat Islam kerana ia memang dianjurkan oleh nabi kita Muhammad S.A.W. Bagi ana, Taman Tamadun Islam bolehlah dibanggakan juga binaannya, walaupun ia bukan tempat berhibur, tetapi tempat mendapat ilmu tentang dunia Islam sambil bersantai.


Replika-replika masjid dalam Taman Tamadun Islam
Masjid Kristal

Terima kasih tak terhingga buat Cikgu Mie sekeluarga; abg Ipar ana yang sudi melayan kami dengan baik sepanjang menginap di rumah beliau di Kubang Kerian, Kelantan.

Keluarga Cikgu Mie
|
0 Responses
Blog Widget by LinkWithin