Alhamdulillah, kami telah selamat pulang ke pangkuan keluarga masing-masing setelah melalui sebuah kembara dakwah di Singapura dan Sabah.
Sesungguhnya perjalanan ini sangatlah meletihkan, namun dek kerana mesranya jalinan ukhwah dan ihtiramudduyuf yang diberikan kepada kami oleh warga Singapura dan Sabah yang menyambut kami, maka keletihan bertukar menjadi memori kembara yang indah.

Perjalanan kami ke Sabah bermula dengan ujian apabila sebelah engine kapal terbang yang kami naiki dikesan mengalami kerosakan. Lebih menakutkan kami kerosakan itu dikesan hanya beberapa saat sebelum tayar kapal terbang terangkat dari landasan, membuatkan pilot terpaksa membuat emergency brake, dan kami masuk semula ke dalam terminal. Alhamdulillah, Allah menentukan kerosakan itu dikesan awal, tak tahulah apa yang akan terjadi pada kami kalau kerosakan dikesan ketika sedang berada diudara. Penerbangan tertangguh kerana kami terpaksa ditukarkan ke Kapal terbang yang lain. Akibatnya, seluruh program yang padat yang telah dirancang di Sabah terpaksa ditunda waktunya. Setibanya di Tawau, kami sepatutnya terus mengadakan motivasi selepas melalui perjalanan darat 2 jam lebih ke Lahad Datu, mujurlah program itu di tunda kepada hari berikutnya. Seterusnya kami melalui pula perjalanan hampir 5 jam ke Felda Sahabat, untuk motivasi di sana. Mujurlah permandangan pinggir pantai di Sahabat yang indah, mengurangkan keletihan kami. Namun kami tidak berkesempatan langsung memijak pasir pantainya, hanya melihat dari kejauhan, dek kerana program yang padat, dan terpaksa pulang semula ke Lahad Datu selepas program di Sahabat.
Terima kasih buat warga kerja Konsert inteam di Sabah yang bersungguh-sungguh memberi layanan terbaik buat kami. Juga membawa kami menikmati suasana hari minggu di sekitar bandar Tawau. Khususan ila Ustaz Manis, sepertimana gelaran enta, begitulah manisnya kenangan sepanjang bersama enta di sana. Juga kalau boleh disebut nama insan-insan lain yang membantu kami sepanjang di Sabah antaranya; Boy dan keluarganya, Us. Elyas, Us. Nazarul, Rosli, Khamis, Us. Nabil, AJK muslimat dan seluruh warga Tawau, Sepagaya-Lahad Datu dan Felda Sahabat Desa Kencana yang meraikan kehadiran kami di sana.

Terima kasih juga kepada seluruh warga Madrasah Wak Tanjung, Singapura atas kesudian antum menjemput kami dan atas layanan yang istimewa. Dedikasi terima kasih khas untuk Abang Zack yang menemani kami sepanjang berada si Singapura dan membawa kami menziarah sekitar Singapura walaupun dalam waktu yang amat singkat. Sesungguhnya, layanan dan jalinan ukhwah yang ikhlas dari hati enta, sangat berbekas di hati kami dan menjadi kenangan yang tidak dapat dilupakan.

Semoga jalinan Ukhwah ini akan terus berkekalan dan dirahmati Allah. Terima kasih...
|
1 Response
  1. Akhi Khaza Says:

    Assalamualaikum Abg Amin..
    Wah.. Bergambar sakan yer antum semua.. (^,^)


Blog Widget by LinkWithin